Fra kaos i hodet til koreansk inspirasjon

Jan Erik Mikalsen om sitt nye verk som urfremføres av Poing og Oslo-Filharmonien

 

Fred-Olav Vatne / Oslo-Filharmonien

Publisert hos www.ofo.no "Fra kaos i hodet til koreansk inspirasjon" av Fred-Olav Vatne. 

https://ofo.no/no/aktuelt/mikalsen-saan

Det er preget av en søken etter svar i naturen og mot det forjettede land, sier Jan Erik Mikalsen om sitt nye verk som urfremføres av Poing og Oslo-Filharmonien. – I begynnelsen var det kaos i hodet mitt når jeg tenkte på hva dette skulle bli, sier komponist Jan Erik Mikalsen om verket som ble spilt for første gang i Oslo Konserthus 12.januar.

https://ofo.no/no/konserter/2017-01-12/mikalsen-musorgskij

Da spurte min sørkoreanske kjæreste om ikke verket kunne hete Saan– det er koreansk og betyr fjell. Fra da av falt ting veldig på plass. Som mitt tidligere orkesterverk Songr er det preget av en en søken etter svar i naturen og mot det forjettede land, i dette tilfellet ideen om Korea.

Da Oslo-Filharmonien kontaktet Mikalsen med tanke på et bestillingsverk, foreslo Mikalsen å skrive noe for orkesteret og trioen Poing, med Frode Haltli på akkordeon, Håkon Thelin på kontrabass og Rolf-Erik Nystrøm på saxofon. Ensemblet ble stiftet i 1999 og har siden urfremført mer enn 100 verk. Poing hadde bestilt et verk av meg tidligere, for Poing og strykekvartett, og det prosjektet ga mersmak. De er fantastiske musikere, og jeg fikk lyst til å se dem foran et orkester, sier Mikalsen.

Ikke noe forsøk på å imitere koreansk musikk:

Selv om den sentrale inspirasjonen for Saan er koreansk, ønsket ikke komponisten å legge inn altfor tydelige referanser hverken til koreansk natur eller musikk:

Det koreanske er mer en tanke rundt verket. Det er ikke noe programmusikk her, og heller ikke noe forsøk på å imitere koreansk musikk. De eneste koreanske elementene i musikken er noen koreanske slagverkinstrument, andre sats starter og slutter for eksempel med en bak, slik den ofte brukes i koreansk hoffmusikk.

Publisert: 01/20/2017 - 18:50 | Skrevet av: Erling