Konferansier 2018 - Wolfgang Plagge

Vi har vært så heldige å få den kjente komponist og pianist WOLFGANG PLAGGE til å være konferansier. Han vil lede oss gjennom konkurransen med sitt sprudlende humør, samt opptre med sitt fantastiske flygelspill.


Wolfgang Plagge

Wolfgang Plagge ble født i 1960 i Oslo av nederlandske foreldre. Han viste meget tidlig en glødende interesse for klassisk musikk og begynte som fireåring å spille piano, samtidig som han gjorde sine første komposisjonsforsøk. 10 år gammel vant han en internasjonal talentkonkurranse i engelsk fjernsyn; året etter Ungdommens Pianomesterskap i Oslo.

I 1972 gjorde han en oppsiktsvekkende klaverdebut i Oslo - med H.M. kong Olav V til stede i salen. Han har siden vunnet flere nasjonale og internasjonale priser og legater, bl.a. Forsbergs Legat i 1979 og Levinprisen i 1987. I 1986 avsluttet han sine 6-årige studier ved Musikkhøyskolen i Hamburg, Tyskland, med utmerkelse.

Han er aktiv som utøver over store deler av verden og er en ettertraktet kammermusiker. Han har vært solist med et stort antall orkestre og har samarbeidet med en rekke fremtredende utøvere, som Ole Edvard Antonsen, Jens Harald Bratlie, Alexandr Dmitriev, Philippe Entremont, Lutz Herbig, Piotr Janowski, Evgeni Koroliov, Solveig Kringlebotn, Truls Mørk, Robert Oppenheimer, Robert Rønnes, Leif Segerstam, Randi Stene, Roberto Szidon, Lars Anders Tomter, Frøydis Ree Wekre og mange andre.

Plagge har i senere år gjort seg bemerket som en skattet foredragsholder og programleder, og han er hyppig å oppleve i disse rollene i inn- og utland. Han var i flere år fast gjest i den meget suksessrike NRK-fjernsynsserien «Landeplage».Han har spilt inn et betydelig antall CD-er på platemerkene 2L, SIMAX, Crystal og Norske Gram.

Komponisten Wolfgang Plagge har, siden han fikk sine første komposisjoner utgitt som tolvåring, utviklet seg til en moden, egenartet og mangesidig skapende kunstner med en omfattende produksjon. Hans verkliste spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker. Kammermusikk og solistisk klavermusikk utgjør en hoveddel. Han har fattet en særlig interesse for blåseinstrumenter og har skrevet en rekke betydelige verker for tre- og messingblåsere i kammermusikalske konstellasjoner. Flere av hans komposisjoner er allerede i ferd med å få status som standardverker; således er for eksempel hans trompetsonate og flere verk for horn blitt satt opp som obligatoriske verk ved flere internasjonale musikk-konkurranser.

Helt siden studietiden i Norge og Tyskland har fenomenet 'tid' vært en viktig komponent i Plagges musikk, både i direkte og indirekte forstand: Betraktninger og studier omkring tidsforløp, manipulasjon av tidsfølelse og utnyttelse av tiden som formelement er vesentlige faktorer i hans kreative prosess.

Wolfgang Plagges musikk oppføres nå av enkeltmusikere, ensembler og orkestre over hele verden, og hans ry som komponist er i stadig vekst. I 1996 var han ”Årets komponist” i Trondheim Symfoniorkester.Han mottok den amerikanske ASCAP Award i 2001 og vant Vocal Nord’s komponistkonkurranse i 2003.I 2007 ble han slått til ridder av den internasjonale kulturorden St. Stefan i Ungarn.

Han mottar i stadig økende grad komposisjonsbestillinger fra enkeltmusikere og musikkinstitusjoner over hele verden.Som pedagog har han gjort en stor innsats, og han har vært kunstnerisk leder for Talentskolen ved Bærum kommunale Kulturskole siden 1987. Fra 2009 er han tilsatt som professor ved Norges Musikkhøgskole og ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.En rekke av hans verker finnes innspilt på CD, og notemateriell er tilgjengelig hos 2L e-scores, Musikk-Husets Forlag as og Norsk Musikkinformasjon. Han er medlem av Norsk Komponistforening. Han representeres av classical managment i Oslo.


Publisert: 11/02/2016 - 23:35 | Skrevet av: Erling

John Westbye

John Westbye er fiolinist og bratsjist i tillegg jobber han også som dirigent. Han har som frilansmusiker spilt med de fleste av landets ledende orkestre.

I en 20-årsperiode med Oslo Filharmoniske Orkester under perioden med Mariss Jansons var han blant annet med på et 20-talls større turneer og plateinnspilninger.

Ved siden av å være profesjonell utøver har han i over 35 år jobbet med Nordstrand Skole- og Ungdomssymfoniorkester som både instruktør og dirigent. NOSUS har en av de sterkeste ungdomssymfoniorkestermiljøene i landet og har i tillegg til flotte konserter i nærmiljøet også hatt sterke samarbeid med blant annet flere oppsettinger med barnekoret i Den Norske Opera og to strålende samarbeid med Oslo Filharmoniske Orkester. I 2009 fikk John Westbye bydelsprisen for sitt arbeid med Nordstrand Skole- og Ungdomssymfoniorkester.

Bjarne Magnus Jensen

Bjarne Magnus Jensen er en dyktig fiolinist, jobber som assistent ved NMH (Norges Musikkhøgskole) og er dirigent for strykeorkesteret til TUP, samt har undervisning der. Bjarne Magnus Jensen avsluttet sine masterstudier ved Norges Musikkhøgskole i 2009 med en urfremføring av Bärenreiters urtekstutgave av Beethovens fiolinkonsert sammen med Norges Musikkhøgskoles symfoniorkester og med Andrew Manze som dirigent. Jensen blir ofte brukt som konsertmester i norske orkestre og kammerorkestre. Han er en aktiv solist, orkesterleder og kammermusiker og har deltatt på festivaler i inn- og utland. Jensen har turnert i USA, Asia, Sør Amerika og en rekke europeiske land både som solist, kammermusiker og orkesterleder. Han har en stilling ved Norges Musikkhøgskole som høgskolelektor med undervisningsansvar for master- og bachlerstudenter i utøvende fiolin. Han er også leder for Talentutviklingsprogrammet ved Norges Musikkhøgskole og har ansvar for interpretasjon for masterstudentene. kilde: http://operatilfolket.no/artister/bjarne-magnus-jensen/

Rigmor Heistø Strand

Rigmor Heistø Strand var blant juryen i fjor og vi ønsker henne velkommen tilbake i år også

Rigmor Heistø Strand var blant juryen i fjor og vi ønsker henne velkommen tilbake i år også. Hun er født og oppvokst på Nordstrand. Tidligere gikk hun på Nordstrand skole, spilte fiolin en kort tid i Nordstrand skoles strykeorkester (nå kalt NOSUS) før hun begynte i Nordstrand skolemusikkorps. Rigmor spilte althorn og trombone før hun som 14 åring fikk instrumentet som skulle bli "hennes", nemlig valthorn.

Hun har sin utdannelse fra Oslo, Stockholm og Essen (Tyskland). Fra 1971-2009 jobbet hun som solo-hornist i Kringkastingsorkesteret. Heistø har også hatt solistoppdrag, spilt kammermusikk, vært medlem av Det Norske Kammerorkester og Norsk Barokkorkester. Rigmor bor fortsatt på Nordstrand.